Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Aspekty zdrowotne jedzenia czekolady

Forma i zdrowie

rss

Aspekty zdrowotne jedzenia czekolady

2012.10.15//  D. Kwiecień
Nie ma chyba dziecka, które nie lubiłoby czekolady. Stety lub niestety nasz apetyt bywał hamowany przez rodziców i babcie, którzy ostrzegali nas przed zgubnymi skutkami jedzenia tego smakołyku. Z chwilą, gdy zaczynamy samodzielnie podejmować decyzję, nikt nie zabrania nam jeść czekolady, ale wciąż pamiętamy, że możemy „popsuć” sobie zęby albo zdobyć kilka zbędnych kilogramów. Czy czekolada jest naprawdę taka zła? Otóż prawdę mówiąc jej jedzenie może się wiązać z różnymi korzyściami zdrowotnymi!
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady

Pierwszą z zalet spożywania tego produktu, jest poprawa regulacji ciśnienia krwi. Otóż niewielkie ilości czekolady działają na nasz organizm podobnie jak odrobina wina. Dodając więc sobie odrobiny słodkości, obniżamy ciśnienie krwi, co jest smacznym rozwiązaniem problemów osób, cierpiących na nadciśnienie. Ponadto czekolada zawiera w sobie między innymi flawonoidy, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz obniżają poziom cholesterolu w osoczu.
Przeczytaj także: Gorąca noc z czekoladowym afrodyzjakiem »Chociaż trudno w to uwierzyć, to jedzenie czekolady może zaowocować także lepszą wytrzymałością fizyczną. Jak to możliwe? Otóż zasługą tego stanu rzeczy jest obecność związku o nazwie epikatechina. Badania naukowców wykazały, że dostarczanie niewielkich ilości tej substancji naszemu organizmowi, może wzmocnić nasz organizm, który stanie się zdecydowanie wytrzymalszy.
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady

Często można usłyszeć, że stan zakochania jest podobny do emocji, jakie odczuwamy po zjedzeniu tabliczki czekolady. Otóż jest w tym trochę prawdy. Jedzenie czekolady w naturalny sposób stymuluje nasz organizm do produkcji serotoniny. Im wyższy poziom tego hormony, tym nasz nastrój jest lepszy, czujemy się szczęśliwsi i mniej zestresowani. Przy takim samopoczuciu, nasz mózg pracuje zdecydowanie wydajniej, dzięki czemu myślimy jasno i cieszymy się większą kreatywnością. Z tego powodu poleca się jedzenie czekolady na przykład studentom, którzy właśnie przygotowują się do ważnych egzaminów. Na pracę naszego mózgu mają również wpływ wspomniane przez nas wcześniej flawonoidy. Ich pozytywne oddziaływanie na krążenie krwi sprawia, że nasze komórki mózgowe zdecydowanie lepiej naprawiają się i ulegają regeneracji.
Przeczytaj także: Zwolnić proces starzenia? To możliwe! »Według powszechnego przekonania czekolada może być powodem powstawania trądziku. Okazuje się jednak, że sprawa wygląda zupełnie inaczej. Czekolada może mieć pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry! Dzięki temu, że poprawia krążenie, skóra otrzymuje więcej składników odżywczych. Ponadto poprawia się jej kolor i znikają przebarwienia!
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady
Zdrowotne korzyści z jedzenia czekolady

Nasze babcie mogą w to nie uwierzyć, ale czekolada ma również pozytywny wpływ na stan uzębienia. Nie mówimy oczywiście o spożywaniu kilku tabliczek dziennie. Robiąc to jednak z umiarem, możemy zapobiec próchnicy. Jak to możliwe? Wszystko jest zasługą zawartej w czekoladzie teobrominy, której działanie polega na wzmacnianiu szkliwa. Dzięki temu jest odporniejsze na ataki bakterii.
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea



Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Aspekty zdrowotne jedzenia czekolady

Newsletter

Newsletter

W dziale Gry

W dziale Extreme

W dziale Sport

W dziale High-Tech

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

W dziale Kultura

W dziale Motoryzacja



Do góry  //  Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Aspekty zdrowotne jedzenia czekolady