2013.11.17// J. Grygiel
Cygaro – symbol luksusu, klasy i bogactwa. Rzecz, na którą w mniemaniu wielu, pozwolić mogą sobie tylko nieliczni. To tylko częściowo prawda – owszem, te najlepsze i najdroższe cygara wysokogatunkowe regularnie palić mogą tylko ludzie zarabiający naprawdę duże pieniądze. Ale nie znaczy to, że nie wypalimy dobrego, ręcznie robionego cygara już za dwadzieścia złotych.
Palenie cygaraWarto sobie uświadomić, że palenie cygara to swoisty rytuał. Należy zarezerwować sobie chwilę czasu – zwykle około 45 minut – i poświęcić się temu w pełni. Nie ma mowy o paleniu w biegu, na ulicy. Przede wszystkim dlatego, że cygaro zawiera o wiele więcej walorów smakowych i aromatów niż papieros – żeby ich doświadczyć, trzeba się skupić na ich wychwyceniu. Cygarem nie należy się zaciągać, a wciąganie dymu powinno być powolne – dzięki temu jego smak będzie lepszy. Cygara, jeżeli akurat nie wciągamy zeń dymu, nie wolno trzymać w kąciku ust, jak robią to amerykańscy twardziele – nie tylko wygląda to paskudnie, ale również tytoń zaczyna kiepsko smakować, ponieważ w ślinie gromadzą się substancje smoliste i nikotyna.
Paląc cygaro, szybko odkryjemy że wraz ze spalaniem jego smak zmienia się – i to niestety na gorsze. Dotyczy to wszystkich cygar, nawet tych najdroższych – najlepszy smak osiągają w jednej trzeciej długości i choć można je wypalić do końca, koneserzy na ogół przerywają palenie, kiedy cygaro osiągnie ten punkt. Im dłużej palimy cygaro, tym bardziej będzie ono cierpkie i nieprzyjemne. Kiedy już zdecydujemy się zakończyć palenie, nie należy robić tego w ten sposób, w jaki żegnamy się z papierosem. Nie dusimy go w popielniczce, tylko odkładamy i czekamy aż samo zgaśnie. Jeżeli spróbujemy go rozgnieść, niedopałek będzie się długo kopcił i wydzielał intensywną, nieprzyjemną woń. Do popicia wybieramy taki napój który nie będzie się kłócił ze smakiem cygara, a neutralny, bądź dobrze się z nim komponujący. Cygaro odpalamy zapalniczką gazową lub drewnianymi zapałkami, pozwalając uprzednio wypalić się siarce.
Co na początek?Istnieje mit, że kubańskie cygara są najlepsze na świecie. Kiedyś, owszem, była to prawda, ale od dawna jakością hawańskim wytworom wcale nie ustępują te pochodzące na przykład z Hondurasu, Dominikany, Ekwadoru, Nikaragui czy Meksyku. Znana z amerykańskich filmów scena, w której ktoś częstuje kogoś cygarem i rekomenduje je mówiąc „kubańskie”, nie świadczy o tym, że jest ono najlepszej jakości. W USA wszystkie towary pochodzące z Kuby objęte są embargiem – stąd też hawańskie cygara to rarytas i rzadkość. W Polsce można je kupić bez żadnych problemów.
Panuje również opinia, że cygara ręcznie robione są lepsze od maszynowych. I jest to bezwzględna prawda. Maszynowe są co prawda tańsze, ale w ich produkcji wykorzystuje się tytoń gorszej jakości, są również podrzędnie wykonane, co przekłada się na jakość palenia.
Jeżeli nigdy nie paliłeś cygara, podjęcie samodzielnej decyzji o tym, które wybrać na początek może okazać się kłopotliwe. Warto zdecydować się na jaśniejsze, delikatniejsze cygara o bardziej subtelnym smaku i mocy. Dla początkujących sugeruję: doskonale zbudowane, aromatyczne Don Tomas Robusto Maduro z Hondurasu, kubańskie Romeo y Julieta Belvederes albo Joya de Nicaragua celebracion corona. Każde z nich można nabyć w cenie poniżej piętnastu złotych.
Akcesoria dla początkującegoNa sam początek wystarczy ci niedroga gilotyna (obcinarka) i zapalniczka gazowa lub zapałki. Po wyjęciu cygara z tubki lub pudełka, zobaczysz że z jednej strony jest ono zakończone kapturkiem, który powstrzymuje rozwijanie się korpusu. Przed paleniem należy się go pozbyć za pomocą obcinarki. Nie warto przesadnie oszczędzać wybierając gilotynkę – z tanią tandetą będziemy musieli się sporo namęczyć żeby usunąć kapturek, istnieje też spora szansa, że uszkodzimy za jej pomocą pokrywę cygara, co może znacząco zmniejszyć komfort i przyjemność palenia.
Z czasem, jeżeli wciągnie nas świat cygar i będziemy ich kupować więcej niż jedno naraz, trzeba zadbać o prawidłowe ich przechowywanie. Najlepiej sprawdzają się w tym cedrowe humidory, wyposażone w higrometr oraz nawilżacze. Cygara lubią odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza, źle przechowywane – pękają lub wysychają.
Cygara to coś więcej niż zwykła używka, zwnięty pęk tytoniowych liści. To tradycja, kultura, styl życia. Palić jest rzeczą ludzką, palić cygara - boską.