2010.07.06// I. Rupa
Soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca i soja to najlepiej nam znane warzywa strączkowe - to rośliny stanowiące bogate źródło białek!
Dieta strączkowa należy do jednych z prostszych diet. Nie zmusza nas do głodowania, ani rezygnowania z potraw bez których nie wyobrażamy sobie życia. Po prostu dodajmy któreś ze strączkowych warzyw do swego codziennego obiadu i gotowe!
Warzywa strączkowe...
...to...
...wielka kopalnia białka
Warzywa strączkowe to nie tylko kopalnia białka. Oprócz niego znajdziemy w nich dużo witamin i pierwiastków, których często brakuje naszemu organizmowi.
Gatunków fasoli jest bardzo dużo - w Polsce mamy charakterystyczną fasolę zwyczajną, a także wielokwiatową. Wszystkie są źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Każda z nich jest bogata w błonnik.
Fasola jest źródłem...
...witamin...
...z grupy B
Groch zwyczajny nie zawiera, aż tak dużo białek, jak inne warzywa strączkowe. Groch jest świetnym dodatkiem do sałatek i obiadów. Jego świeże nasiona to głównie woda i węglowodany. To także źródło żelaza i fosforu oraz witamin: z grupy B, PP, C.
Jest warzywem kojarzącym się nam z latem. To o tej porze roku gości na straganach obok jarzyn. Najbardziej wartościowy jest jedzony na świeżo, ale pod warunkiem, że jest młody. Bób jest przede wszystkim źródłem białek, witamin z grupy B, PP, C i beta karotenu.
Groch zwyczajny...
...to świetny dodatek...
...do sałatek
To warzywo, które zaczyna się cieszyć coraz większym zainteresowaniem, wśród osób preferujących zdrowy styl życia. Jest źródłem niemal wszystkich aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia. Jest też najbardziej bogata w tłuszcze roślinne.
Warzywa strączkowe...
...są...
...bardzo zdrowe
Soja jest powszechna...
...wśród osób...
...odchudzających się