Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Dietoterapia - czy możliwe jest leczenie dietą?

Forma i zdrowie

rss

Dietoterapia - czy możliwe jest leczenie dietą?

2021.05.10//  P. Potocki

Prawdopodobnie każdy słyszał w swoim życiu słowa niemieckiego filozofa Ludwiga Feuerbacha “Człowiek jest tym, co zje”. Niewielu jednak z nas zdaje sobie sprawę z powagi tych słów. Odżywianie ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Każdy spożywany pokarm wpływa w sposób pozytywny bądź negatywny na organizm człowieka. Jak się okazuje, stosowanie odpowiedniej diety żywieniowej może nie tylko wspomagać pracę naszego organizmu, ale również leczyć pewne objawy niektórych chorób. Taki sposób leczenia nazywamy dietoterapią.

 


Żyjemy coraz dłużej, ale czy wraz z długością życia poprawia się jego jakość? Zbilansowana dieta, dostosowana do potrzeb naszego organizmu nie tylko poprawia jakość życia, ale również może przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby w organizmie. Dietoterapia obiecuje złagodzenie objawów chorobowych, poprawę wyników badań laboratoryjnych oraz wzmocnienie sił witalnych. Przyjrzyjmy się czym jest i jak przebiega coraz bardziej popularne leczenie dietą.
Czym jest dietoterapia?

Dietoterapia, określana również jako wspomaganie leczenia dietą, jest formą żywienia, w której, z przyczyn zdrowotnych, modyfikuje się ilość spożywanych składników energetycznych i substancji odżywczych w celach terapeutycznych. Na stosowanie diet leczniczych (diet terapeutycznych) bardzo często decydują się osoby, które poszukują naturalnej metody przywracającej zdrowie. Postępowanie terapeutyczne polega na zaplanowaniu i wdrożeniu określonego sposobu żywienia, którego celem jest leczenie określonej jednostki chorobowej.

Diety lecznicze stosowane są w szczególności jako uzupełnienie farmakoterapii, aby przyspieszyć proces powrotu do zdrowia i zapobiec ewentualnym powikłaniom, które mogłyby wyniknąć z interakcji leków z niektórymi składnikami odżywczymi. Terapia dietą najczęściej polega na:

ograniczeniu lub eliminacji pewnych składników odżywczych;
zwiększeniu podaży pewnych składników w celu uzupełnienia niedoborów w organizmie;
zmianie proporcji makroskładników, aby dostosować dietę do bieżących potrzeb organizmu;
wprowadzenia specjalistycznego sposobu żywienia.

Czy dietoterapia jest skuteczna?

Odżywianie ponownie zaczęto postrzegać jako bardzo istotną i skuteczną metodę leczniczą w roku 1988 roku po tym, jak lekarz generalny USA stwierdził, że prawidłowa i zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Jednocześnie zaznaczył, że zgodnie z jego obserwacjami około 70% wszystkich schorzeń wynika ze stosowania niewłaściwej diety, a złe nawyki żywieniowe potęgują rozwój współczesnych chorób cywilizacyjnych.

W przypadku, gdy bezpośrednią przyczyną rozwoju choroby są czynniki żywieniowe, dietoterapia gwarantuje niemal stuprocentową skuteczność. Oczywiście powodzenie diety leczniczej zależy od danej jednostki chorobowej, rodzaju zastosowanej interwencji żywieniowej oraz od tego, czy pacjent w trakcie terapii przestrzega wszystkich zaleceń lekarza. Ponadto w trakcie dietoterapii dietetyk powinien pozostawać w stałym kontakcie z lekarzami innych specjalizacji, aby kierunek leczenia był spójny ze stosowanym leczeniem farmakologicznym.

W wielu przypadkach dietoterapia nie jest w stanie zastąpić leczenia farmakologicznego, jednak jej zastosowanie stwarza duże szanse na zmniejszenie lub całkowite wyeliminowanie dotychczasowych dolegliwości.

W jakich przypadkach zaleca się dietoterapię?

Przede wszystkim dieta lecznicza stosowana jest w przypadku chorób, które powstają na skutek czynników żywieniowych. Choroby te nazywane są dietozależnymi. W szczególności dotyczy to różnego rodzaju alergii i nietolerancji pokarmowych, które leczone są za pomocą diety eliminacyjnej – wykluczającej dany produkt z diety.

Z alergią pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy na spożycie danego składnika spożywczego zaczyna reagować układ odpornościowy. Najczęstszymi produktami wywołującymi reakcje alergiczne są orzechy, jaja, pszenica, czy soja. Nietolerancją natomiast określany jest przypadek, w którym organizm nie jest w stanie sprostać metabolizmowi pewnego produktu. Przykładem może być nietolerancja laktozy, która pojawia się w wyniku niedoboru enzymu laktazy w organizmie.

Dietoterapia nie jest jednak zalecana tylko i wyłącznie w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych. Posiada ona również ważną rolę w leczeniu innych chorób, między innymi:

  • nadwagi i otyłości – dietoterapia normalizuje masę ciała i poprawia parametry metaboliczne, takie jak ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu, czy glikemii. Odpowiednia dieta ma za zadanie również zniwelować obecne w organizmie stany zapalne, które często towarzyszą nadwadze i otyłości;

  • niedożywienia – terapia dietetyczna ma za zadanie zapobiegać oraz leczyć niedożywienie poprzez dostarczanie pacjentowi odpowiedniej ilości kalorii i makroskładników;

  • chorób układu krążenia – u osób, które przeszły zawał serca lub są po zabiegach chirurgicznych zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, ograniczającej podaż błonnika;

  • zaburzeń jelitowych – w celu uregulowania perystaltyki jelit stosuje się dietę bogatą w błonnik;

  • chorób tarczycy – w tym przypadku również stosowana jest dieta eliminacyjna, polegająca na ograniczeniu spożywania glutenu i cukru oraz pewnej grupy warzyw. Niezwykle istotna jest również odpowiednia podaż białka w diecie.

Na czym polega catering dietetyczno-leczniczy?

Zbilansowana dieta wpływa na nasze zdrowie, psychikę, a także na nasze samopoczucie. Trudno jest jednak dobrać potrzebne organizmowi składniki odżywcze w sposób idealny, jeżeli nie posiadamy specjalistycznej wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Sytuacja jeszcze bardziej komplikuje się, gdy borykamy się z chorobą dietozależną, alergią, czy nietolerancją pokarmową, która wymaga eliminacji pewnych produktów bądź przygotowywania posiłków tylko z określonych składników.

W takiej sytuacji warto skorzystać z wyspecjalizowanego cateringu dietetycznego. Firmy dostarczające dietę pudełkową współpracują z dietetykami, którzy potrafią ułożyć odpowiednio zbilansowany jadłospis w taki sposób, aby organizm otrzymywał wszystko to, czego tak naprawdę potrzebuje, a jednocześnie, aby uzupełniane były ewentualne niedobory mikro i makroelementów. Catering dietetyczny nie jest rozwiązaniem tylko dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chcą się zdrowo odżywiać. Indywidualnie dobrana dieta zmniejsza objawy wielu chorób i zapobiega powstawaniu problemów zdrowotnych.

W Black Monkey Cooks wiemy jak istotny w diecie pudełkowej jest jadłospis oparty na składnikach dostosowanych do indywidualnych potrzeb organizmu. Dlatego w nasze ofercie posiadamy: dietę na insulinooporność, dietę niskoglutenową, dietę bez nabiału i wiele innych. Ponadto naszym klientom umożliwiamy wskazanie nieograniczonej liczby wykluczeń, aby każdy mógł osiągnąć swoje cele żywieniowe, niezależnie od tego, czy są to cele sylwetkowe, zdrowotne, czy smakowe. Zdrowa dieta może być smaczna, nawet w trakcie dietoterapii. Sam możesz przekonać się o tym już dziś korzystając z naszego dnia próbnego, bez żadnych zobowiązań.  
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea



Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Dietoterapia - czy możliwe jest leczenie dietą?

Facebook

Alkohole    Dieta    Kosmetyki    Moda    Moda męska    Modelki    Odzież męska    Odżywianie    Party    Perfumy    Pielęgnacja    Podróże    Porady męska moda    Sesje zdjęciowe    Styl życia    Trening    Woda toaletowa    Zdrowie    Zegarki    Ćwiczenia fizyczne   

Newsletter

Newsletter

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

W dziale Extreme

W dziale Kultura

W dziale Sport

W dziale Gry

W dziale Motoryzacja

W dziale High-Tech



Do góry  //  Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Dietoterapia - czy możliwe jest leczenie dietą?