Lifestyle   »   Męskie używki   »   Jak dobrać wino do kolacji?

Męskie używki

rss

Jak dobrać wino do kolacji?

2012.09.05//  A. Luśtyk
Udana kolacja to nie tylko pyszne jedzenie, przyjemna atmosfera i miłe towarzystwo. Subtelną ramą dla romantycznego wieczoru jest także odpowiednio dobrany alkohol. Nie wystarczy pójść do najbliższego monopolowego i wybrać najtańsze wino. Nie oznacza to jednak, że dobry trunek to kosztowna butelka z XVIII w. Wystarczy zapamiętać kilka zasad, które pozwolą mądrze i w rozsądnej cenie dobrać tę smakowitą oprawę do kolacji.
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?

Dobierając wino do posiłku, dowiedz się, co będzie na niego podawane. Do wyboru są trzy rodzaje: białe, czerwone i różowe. Każde z nich charakteryzuje się zupełnie innym smakiem i zapachem. Poza tym może być słodkie, półsłodkie i wytrawne. Szeroki wachlarz możliwości sprawia, że banalny z pozoru wybór nagle robi się bardzo skomplikowany. W dodatku należy pamiętać, że nie do każdej potrawy ten alkohol pasuje. Dania, które wykluczają możliwość podania wina to: czekolada, jajka, curry oraz potrawy z dodatkiem szpinaku.
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?

Istnieje przekonanie, że do „jasnych” posiłków, jak np. ryby czy mięso drobiowe, dodaje się jasne wino, czyli białe, a do potraw ciemniejszych (czerwonych), podaje się wino czerwone. Ta zasada może być pomocna i wskazywać drogę osobom, które nie mają jeszcze doświadczenia w dobieraniu alkoholu do konkretnych dań, jednak nie jest to zasada obowiązkowa. Coraz odważniej bowiem dobiera się wina do kolacji, wskazane są eksperymenty i różne próby. Muszą one być jednak czymś umotywowane i prowadzone w sposób logiczny i troskliwy dla żołądka, a nie na chybił – trafił.
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?

Dobór alkoholu do mięsa zależy między innymi od sposobu, w jaki jest ono przygotowane. Uważa się, że do drobiu najlepiej pasuje wino białe. Jest to prawda, ale nie reguła. Mięso delikatne, nieostre, lekko przyprawione świetnie będzie komponowało się z winem o intensywnym bukiecie, np. Chardonnay. Jeśli drób lub sos do niego będzie ostry, najlepiej będzie go połączyć z winem o owocowym posmaku. Delikatne czerwone wino polecamy natomiast łączyć z kurczakiem duszonym w winie lub podawanym z dodatkiem parmezanu. Mówi się także, że białe wino pasuje do ryb. Ryby o mięsie czerwonym, jak tuńczyk, można swobodnie łączyć z mocniejszym winem białym. Białe ryby, delikatne w smaku, to dokonały kompan dla subtelnych jasnych trunków. Brak porażki kulinarnej zapewni jednak łosoś – tłusty, ciężki, świetnie będzie pasować do obu rodzajów win. W przypadku ryb polecamy spróbować tych o smaku malin lub truskawek – w niebanalny sposób wzbogacą posiłek. Mówiąc o rybach wypada także wspomnieć o owocach morza – one także dobrze smakują z białym winem, szczególnie małże, krewetki i kalmary. Smak ostryg zaostrzy wino musujące, a najlepszym przyjacielem wytrawnego homara jest biały Burgund.
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?

Czerwone mięso zdecydowanie idzie w parze z czerwonym winem. Wołowina czy mięso wieprzowe lubią się z ciemnym trunkiem, który zadba o równowagę ilości tłuszczu w organizmie i pomoże w trawieniu. Często dania wieprzowe łączy się z Bordeaux, a te intensywnie doprawione z winem korzennym. Warto jednak poeksperymentować, np. wieprzowina delikatniej doprawiona będzie pasować także do mocnego wina białego.
Do past czy innych dań serwowanych jako pierwsze ciepłe, pasują lekkie wina wytrawne. Do makaronów z dodatkiem mięsa czy pomidorów najlepiej pasuje wino czerwone albo różowe. Risotto lub białą pastę, przyprawionych oliwą lub masłem najlepiej oprawi wino białe.
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?

Jeśli chcemy spróbować kilku rodzajów win podczas jednej kolacji, pamiętajmy o tym, żeby podawać je w dobrej kolejności – niech nasi goście nie będą zmuszeni spędzić całego wieczoru w toalecie. Najpierw na stół powinny trafić wina wytrawne, a dopiero później słodkie. Białe i różowe przed czerwonym, młode przed dojrzałym, lekkie przed tym o bogatej strukturze smakowej - a więc niech przyjemność będzie stopniowana.
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?
Jak dobrać wino do kolacji?

Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea



Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Jak dobrać wino do kolacji?
 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
mirakle pisze:

Nie do końca to jest prawda. Białe półwytrawne wino pasuje do białego mięsa, makaronów czy ryb. Wina różowe, wina słodkie - do deserów. W sklepach jest duży wybór, zróżnicowanie cenowe bardzo duże. Najłatwiej wybierać w sklepach winiarskich. W sieci Centrum Wina mają doradców - zawsze idę na łatwiznę. Oni mi sugerują, próbuję przed zakupem i przynajmniej wtedy te zakupy są zawsze trafione.

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
antek99 pisze:

Jeżeli ktoś nie bardzo zna się na winach dobrym rozwiązaniem dla niego jest skorzystanie z sklepu z wyszukiwarką win pod konkretne dania. Tak jest np. na dekanter.pl Można wyszukać wino np. pod baraninę czy śledzika ;)

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
Jurek pisze:

Ja zawsze nie rozumiałem opisów win na stronach, które nimi handlują. Jako amator nie mam pojęcia co to znaczy, że wino jest krągłe i czego mogę się po nim spodziewać. Znalazłem bloga na którym facet w prosty obrazowy sposób opisuje smak i do czego może pasować. Dodatkowo podzielone na łatwe kategorie "do kolacji, na prezent" polecam winozestruskiem.blogspot.com

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
AdamoM pisze:

Sam niestety zawsze mam spory problem z dobraniem wina do poszczególnych potraw. Bardzo lubię np. śmietankowy serek chavroux, który idealnie smakuje nie tylko na kanapkach, ale również w formie dodatku do sałatek, czy warzyw faszerowanych. Uwielbiam go jeść także saute, a z uwagi na fakt, że świetnie sprawdza się w przypadku osób ze skazą białkową i posiada wiele witamin, np. D,B,C czy K, dosłownie się nim zajadam. Jak sądzicie, jakie wino będzie do niego idealnie pasowało?

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
Rafal pisze:

Do delikatnego sera koziego jak Chavroux wybrałbym pewnie jakieś różowe wino.

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
OpenCardv pisze:

Jeśli ktoś chce zobaczyć jak przedstawiłem to na infografice to zapraszam spam

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
Lojza pisze:

Przed kolacją jako aperitif i po niej można pic szampana. Bąbelki bardzo fajnie podsycają apetyt i rozeweselają. Kupuję zawsze w Domu Szampana, bo pracują tam świetni ludzie, którzy zawsze potrafią mi polecić coś odpowiedniego do serwowanych dań.

 / 
Komentarze do: Jak dobrać wino do kolacji?
kazimierz32 pisze:

To zależy jakie danie, jeżeli to coś delikatnego to wino nie może być za mocne i wyraziste. Zdecydowanie najbardziej do obiadu lubię wino czerwone, ale to tylko moja opinia i pogląd ;)

Newsletter

Newsletter

W dziale Motoryzacja

W dziale Sport

W dziale Gry

W dziale High-Tech

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

W dziale Kultura

W dziale Extreme



Do góry  //  Lifestyle   »   Męskie używki   »   Jak dobrać wino do kolacji?