2010.09.13// I. Rupa
Jeśli istnieje taka kategoria, jak alkohole luksusowe, to likier Pave można by z pewnością do nich zaliczyć, bo jak inaczej określić alkohol, do którego destylacji używa się 500 karatów prawdziwych diamentów?
Jak twierdzi producent likieru, kamienie szlachetne są najlepszej jakości - należą do kategorii IF czyli Internally Flawless - jakie tylko można znaleźć na świecie. Diamentowa warstwa pozwala przefiltrować destylat z dokładnością do jednego mikrona, podczas gdy zwykle dokładność filtracji wyznacza się na 15-30 mikronów.
Likier Pave
Podobno przy produkcji każdej partii tego alkoholu stosuje się nową partię diamentów. Likier jest wytwarzany na bazie różnego rodzaju owoców cytrusowych i tropikalnych. W smaku wyczuwalne są również subtelne nuty kofeiny i ziół.
O jakości Pave ma decydować skomplikowany proces produkcji opierający się na technikach, które, jak podaje właściciel firmy – Mehran Moghaddam, są rodzinnym sekretem przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Moghaddam jest również autorem projektu opakowania likieru. Jest to prostokątna butelka przywodząca na myśl perfumy, zdobiona metalem i kryształkami Swarovskiego, co w oczywisty sposób nawiązuje do „diamentowego” etapu produkcji.