Nalewki są typowo polską specjalnością. Chlubną tradycję wyrobu nalewek kontynuuje między innymi firma „Z. Kozuba i Synowie”. Ich nalewki produkowane są we wsi Jabłonka w Puszczy Napiwodzko-Ramuckiej. Do wyboru mamy trzy rodzaje.
Nalewka Kolonjalna (!) to półsłodka nalewka sporządzona z bakalii takich jak rodzynki, figi, daktyle i morele. Charakteryzuje się zapachem z nutą wanilii oraz konsystencją delikatnego miodu. Nalewka ta chroni od przeziębień, dobra przy zatruciach, nerwicach, w długie jesienne wieczory chroni od depresji, zimą krzepi.
Tradycyjne polskie nalewki
Nalewka z rokitnika to słodka nalewka sporządzona z pierwszej jakości owoców rokitnika. W zapachu wyczuwalne nuty cytrusowa z niuansami świeżej trawy, iglastego krzewu i gorzkiej czekolady. Ma zdecydowany smak będący połączeniem limonki z dojrzałą gruszką i soczystą brzoskwinią. Można ją stosować w walce z chorobami żołądka, wątroby i dróg oddechowych
Nalewka Kolonjalna
Nalewka z rokitnika
Nalewka z żurawiny
Nalewka z żurawiny to półsłodka nalewka sporządzona z pierwszej jakości owoców żurawiny. Zachwyca orzeźwiającym aromatem i intensywnie naturalną barwą. Warta polecenia w przypadkach przeziębień, anginy, reumatyzmu, osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki. Nalewka jest też doskonałym antidotum na awitaminozę czy przemęczenie. Doskonałe uzupełnienie wszelkich przekąsek typu drób, pasztety z dziczyzny czy też serów.
Idealne na prezent – wszystkie nalewki są dostępne w kryształowych karafkach w stylu art deco.
Źródło: Z. Kozuba i Synowie