2014.11.12// D. Jędrzejewska
Mimo że orzechy uznawane są raczej za kaloryczną przekąskę, tak naprawdę mogą uskutecznić odchudzanie. Wystarczy garść surowych migdałów, orzechów laskowych czy włoskich dziennie, by pozbyć się głodu i zbędnego tłuszczu. Jak to możliwe? Naukowcy już jakiś czas temu odkryli, że jedna niewielka porcja orzechów spożywana regularnie ma zaskakująco korzystny wpływ na nasz organizm.
Już garść surowych orzechów podnosi poziom serotoniny w organizmie. Dzięki temu uczucie łaknienia zostaje zredukowane, serce pracuje bez zarzutu i zwiększa się poziom endorfin - to z kolei sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi. Właściwości orzechów stosowane są w medycynie u chorych cierpiących na zespół metaboliczny, objawiający się gromadzeniem tkanki tłuszczowej na brzuchu, wysokim poziomem cukru oraz ciśnieniem. Pamiętajmy jednak - działania prozdrowotnego nie maja orzechy w czekoladzie, orzeszki solone lub orzechy w miodowej polewie. By "orzechowa terapia" przyniosła sukces - należy spożywać je w stanie surowym.