Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Pieczywo - podstawa zdrowego żywienia

Forma i zdrowie

rss

Pieczywo - podstawa zdrowego żywienia

2011.03.06//  D. Pęgiel
Często nie zastanawiamy się nad wyborem chleba, którego rodzajów jest naprawdę wiele. Nie wszyscy jednak wiedzą, że to jakie pieczywo wybierzemy wpływa na nasz organizm. Szczególnie zaś wybór ten ma znaczenie w przypadku osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Przede wszystkim najważniejsze jest skierowanie uwagi na skład pieczywa. Producenci stosują często mnóstwo ulepszaczy, które mogą zwiększać ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe.
chleb Pieczywo...
chleb ...to podstawa...
chleb ...zdrowego żywienia

Chleb to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej - ale nie zawsze- fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), bądź mlekowej (bakteryjnej). Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.
Chleb Chleb biały
Chleb Chleb ciemny
Chleb Chleb pszenno-razowy

Dobry chleb to taki, który wzmacnia i uzupełnia codzienne zapotrzebowanie organizmu. To taki, który syci, usuwając poczucie głodu, a składniki zawarte w nim pomagają w trawieniu. Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i witaminową.
Chleb Chleb żytnio-pszenny
Chleb Pieczywo chrupkie
Chleb Chleb kukurydziany

Na północy Europy bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny. W niektórych okolicach wypieka się także pieczywo z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana. Obecnie więcej rodzajów chleba jest bardzo pulchna. Pulchny pieczywo łatwiej się gryzie i trawi.
Chleb Chleb Grahama
Chleb Chleb razowy
Chleb Chleb żytni

Pieczywo jasne posiada małą wartość odżywczą. Wypieki z białej mąki zawierają mniej witamin, mikroelementów i znikomą ilość błonnika. Są one szczególnie polecane osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym - uskarżającym się na wzdęcia czy uczucie nadkwaśności. Kolejnym minusem jest ich wysoka kaloryczność. Mniej kaloryczne - co nie znaczy zdrowsze - jest pieczywo chrupkie. Często zawiera ziarna, otręby, wodę i oczywiście spulchniacze. Według naukowców nie spełnia ono takich kryteriów, aby umieścić je w piramidzie żywienia. Pieczywo takie również nie jest odpowiednio sycące.
chleb Dobry chleb...
chleb ...syci, usuwając...
chleb ...poczucie głodu

Ciemne pieczywo zawiera większe ilości błonnika pokarmowego, gdyż produkowane jest z mąki z pełnego przemiału, zawierającej wszystkie składniki ziarna. Jest również bogatsze w składniki mineralne i witaminy. Chleb ciemny wskazany jest zwłaszcza dla osób cierpiących na zaparcie, walczących z częstymi napadami głodu lub nadmiarem kilogramów. Zawarty w nim błonnik, polifenole, lignany czy kwas fitynowy przeciwdziałają rozwojowi nowotworów jelita grubego. Pieczywo to jest mniej kaloryczne. Zapewnia szybko uczucie sytości.

To właśnie ten rodzaj pieczywa poleca się osobom będącym na diecie lub mającym problem nadwagi. Jednak z drugiej strony w tym chlebie mogą także znajdować się pozostałości metali ciężkich, toksyn czy środków ochrony roślin. Nie mniej jednak, to chleb ciemny uznaje się za najzdrowszy ze względu na dużą zawartość błonnika, który oprócz właściwości odchudzających, obniża również poziom glukozy we krwi oraz pozwala utrzymać właściwe poziomy cholesterolu, co ogólnie wspomaga zdrowie serca.
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea



Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Pieczywo - podstawa zdrowego żywienia
 / 
Komentarze do: Pieczywo - podstawa zdrowego żywienia
kosmak pisze:

To pieczywo chrupkie to istna masakra.Jakies pseudo dietetyczna bomba chemiczna czy co?!I najeść się tym njie da za nic. WASA Wartość energetyczna w 100 g: 330,00 kcal Białko w 100 g: 12,00 g Węglowodany w 100 g: 59,00 g Tłuszcz w 100 g: 5,50 g CHLEB ŻYTNI RAZOWY Wartość energetyczna w 100 g: 217,00 kcal Białko w 100 g: 6,70 g Węglowodany w 100 g: 43,70 g Tłuszcz w 100 g: 1,45 g

Newsletter

Newsletter

W dziale High-Tech

W dziale Sport

W dziale Kultura

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

  • Pozycjonowanie sklepów internetowych to proces, który wymaga długofalowych działań i odpowiedniej...

W dziale Gry

W dziale Extreme

W dziale Motoryzacja

  • Rumunia, to piękny kraj, o niepowtarzalnej atmosferze, do którego nie dotarła jeszczemasowa...


Do góry  //  Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Pieczywo - podstawa zdrowego żywienia