Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Sok z aloesu - zdrowie z natury

Forma i zdrowie

rss

Sok z aloesu - zdrowie z natury

2011.02.22//  Tomasz Berendt
Dobroczynne działanie aloesu było już znane w starożytności, kiedy wykorzystywano go jako środek do leczeni ran. Obecnie na świecie występuje 400 gatunków aloesu ale tylko trzy mają właściwości lecznicze: aloe arborescens, aloe ferox i aloe vera. Prawie wszystkie preparaty otrzymane z aloesu pochodzą z odmiany zwanej aloe vera miller barbadensis, gatunku który został stworzony przez człowieka na początku XX wieku na potrzeby przemysłowej hodowli.
Sok z aloesu
Sok z aloesu Aloes - samo zdrowie
Sok z aloesu

Najbardziej korzystne właściwości posiada gatunek aloe ferox (znany jako dziki aloes lub gorzki aloes). Do produkcji zbiera się tylko dojrzałe liście. Liście każdej rośliny są obcinane jedynie raz do roku. Obcinanie dolnych, dojrzałych liści (o najwyższym stężeniu wszystkich substancji) stymuluje wzrost aloesu. Jeśli liść aloesu zostanie przecięty, natychmiast zaczyna wypuszczać żółtą, gorzką ciecz zwaną aloiną. Ponieważ duże dawki aloiny mogą być toksyczne, ważne, aby cała aloina została usunięta. Po odsączeniu aloiny cały liść, łącznie ze skórką, wykorzystywany jest do wyrobu soku. W ten sposób zostają zachowane cenne minerały, witaminy i pierwiastki śladowe, które zostałyby utracone, gdyby liść został „obrany”. W przypadku aloe vera, do produkcji wykorzystuje się jedynie miąższ liścia.
Sok z aloesu
Sok z aloesu
Sok z aloesu Sok z aloesu

Miąższ aloesu zawiera ponad 140 biologicznie czynnych składników:
  • aminokwasy (endogenne i egzogenne),
  • enzymy (lipazę, amylazę, celulazę i inne),
  • witaminy (z grupy B, kwas foliowy, C, A, cholinę oraz wszystkie rozpuszczalne w wodzie),
  • związki mineralne: wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy),
  • naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy,
  • kampesterol, bradykinazę,
  • fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe,
  • saponiny, ligniny, biostymulatory,
  • cukry – jednocukry (glukoza i fruktoza),
  • wielocukry (polimannozy, glukomannozy, mukopolisacharydy).

Regularne spożywanie soku z aloesu ma pozytywny wpływ na układ trawienia. Sok łagodzi zgagę, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Zapobiega rozwojowi bakterii, które wywołują stany zapalne układu pokarmowego. Pomaga w zaburzeniach pracy jelit oraz oczyszcza jelita. Zapobiega owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy.
Sok z aloesu
Sok z aloesu
Sok z aloesu

Sok z aloesu ma również dobroczynny wpływ na ogólny stan zdrowia i samopoczucie: regeneruje i oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, działa wirusobójczo, bakteriobójczo i grzybobójczo, wspomaga wchłanianie witamin i minerałów w jelicie cienkim, obniża poziom cukru we krwi, pomaga zapobiegać nadwadze.
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea



Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Sok z aloesu - zdrowie z natury
 / 
Komentarze do: Sok z aloesu - zdrowie z natury
karra pisze:

Ciekawy artykuł, człowiek uczy się całe życie, nawet nie wiedziałam, że zwykły aloes jest tak cennym źródłem witamin i mikroelementów. Pijecie sok z aloesu?

Newsletter

Newsletter

W dziale Motoryzacja

  • Rumunia, to piękny kraj, o niepowtarzalnej atmosferze, do którego nie dotarła jeszczemasowa...

W dziale Kultura

W dziale Sport

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

  • Pozycjonowanie sklepów internetowych to proces, który wymaga długofalowych działań i odpowiedniej...

W dziale Extreme

W dziale Gry

W dziale High-Tech



Do góry  //  Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Sok z aloesu - zdrowie z natury