2010.03.15// I. Rupa
Każdy z nas, zapewne nie raz zastanawiał się czy dobrze podał alkoholowe trunki, na organizowanej u siebie imprezce. Dzięki trzem złotym zasadom twoje przyjęcie nabierze eleganckiego smaku i wszyscy goście będą pod wielkim wrażeniem.
Podstawową i najważniejszą zasadą kulturalnego picia alkoholu jest psychiczne nastawienie osoby pijącej. Powinna ona siadać do stołu z zamiarem poprawienia nastroju i wypicia czegoś dobrego, a nie po to by się upić.
Trzy złote zasady...
...pomogą każdemu...
...w ożywieniu domowego spotkania
Oto trzy złote zasady kulturalnego spożywania napojów alkoholowych:
Alkohole czyste lub gatunkowe wytrawne pije się zawsze na zimno, mocno schłodzone. Najlepiej przed planowanym spotkaniem włożyć butelkę do zamrażarki. Półwytrawne lub półslodkie podajemy schłodzone, natomiast trunki słodkie i likiery - w temperaturze pokojowej.
Bardzo ważne jest...
...odpowiednie dopasowanie alkoholu...
...do podawanych dań
- Dopasowanie rodzaju alkoholu do serwowanych potraw
Na początku obiadu lub kolacji, a więc do przekąsek, podaje się alkohole wytrawne, gorzkie lub żołądkowe. Do głównego posiłku - półwytrawne lub półsłodkie. Do kawy i deseru wybieramy zawsze słodkie trunki alkoholowe, zazwyczaj są to likiery, natomiast do kawy czarnej idealny będzie koniak. Do podwieczorku najlepiej podać jest kieliszek cocktailu lub likieru.
Odpowiednie kieliszki...
...nadadzą trunkom...
...nieprzeciętny wygląd
Napój procentowy – szczególnie dobry gatunkowo – pijemy dla przyjemności, dlatego też przyjmowane dawki powinny być niewielkie.
Alkohole wytrawne podajemy, więc w kieliszkach o objętości 35 – 40 mililitrów. Słodkie - podajemy w mniejszych naczyniach, zawierających 20 – 25 mililitrów. Napoje wyskokowe takie jak różnego rodzaju wypalanki winne – jeśli są wysokiej jakości – podaje się w specjalnych kieliszkach koniakowych. Dobrze schłodzoną cieczą, napełniamy kieliszek do jednej trzeciej jego zawartości, czyli około 25 – 30 mililitrów. Trunek ten należy przytrzymać chwilę w dłoni, ponieważ ciepło powoduje większą wyczuwalność bogatego aromatu.
Pamiętając o tych zasadach...
...każda impreza...
...będzie długo wspominana
Whisky pijemy zwykle ze szklaneczki z grubym dnem, do której przed wlaniem ochłodzonego napoju wrzucamy kostkę lodu. Ilość wlanej whisky nie powinna przekraczać 30 mililitrów, czyli około 1/5 naczynia.
Cocktaile natomiast, konsumuje się w większej ilości, jako że są to napoje o słabszej mocy. Spożywa się je w specjalnych kieliszkach o pojemności 65 – 75 mililitrów. Przybrane w różne soczyste owoce nadają im niepowtarzalnego smaku i bogatego wyglądu.
Eleganckie alkohole...
...należy wcześniej...
...odpowiednio schłodzić