2012.01.05// D. Kwiecień
Chociaż rozwój technologiczny ma na celu ułatwienie naszego życia, nie wszystko co powstaje jest dla nas zdrowie. Przykładem mogą być fast-foody, które mogą nawet wydawać się smaczne, ale na pewno nie są zdrowe. Zła dieta jest jednak sporym problemem, bo wyskoczenie na szybki „posiłek” jest po prostu modne. My jednak wolimy rozsądek od trendów i pożywcze posiłki zamiast fast-foodów.
Owies obniża...
...poziom cholesterolu i cukru...
...we krwi
OwiesCzęsto zapominamy o zjedzeniu śniadania, a nawet jeśli zdecydujemy się na poranny posiłek – rzadko znajduje się w nim owies. Tymczasem warto zmienić te przyzwyczajenia, bo może przynieść to nam wiele korzyści. Owies zawiera między innymi witaminy z gruby B, witaminę E, błonnik oraz przeciwutleniacze. Gdy zaserwujemy go sobie w formie płatków owsianych, dostarczymy organizmowi betaglukanu, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Francuzi żyją dłużej...
...dzięki spożywaniu...
...czerwonego wina
Czerwone winoKażdy z nas słyszał wiele razy o korzystnym działaniu czerwonego wina, ale czy wiemy na czym ono polega? Spożywanie z umiarem tego alkoholu może przynieść nam wiele korzyści. Na dodatek to czerwone wino jest uważane za przyczynę wyjątkowo długiej średniej życia Francuzów. Jego korzystne dla organizmu działania to między innymi obniżanie poziomu cholesterolu, zapobieganie zlepianiu się płytek krwi oraz zmniejszanie ryzyka chorób wieńcowych. Brzmi kusząco? No to na zdrowie!
Popeye...
...wiedział...
...co dobre
SzpinakChociaż Popeye był idolem z dzieciństwa wielu z nas, polecany przez niego szpinak nie jest zbyt popularny. Warto jednak uwierzyć słynnemu marynarzowi i dołączyć do swojej diety tę roślinę. Szpinak zawiera w sobie między innymi kwas foliowy – znany również jako witamina B9 – który zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób wieńcowych oraz udaru mózgu. Popeye miał rację!
Garść migdałów...
...dziennie...
...to same korzyści dla zdrowia
MigdałyPodobnie jak inne orzechy, migdały są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, ale zwiększają ilość dobrego. Korzystnie wpływają również na perystaltykę jelit oraz zmniejszają ryzyko chorób serca. Pewną wadą jest jednak duża ilość kalorii, dlatego w zupełności wystarczy garść migdałów dziennie.
Łosoś jest...
...jedną z najzdrowszych...
...ryb
ŁosośLekarze, dietetycy oraz nasze babcie jak jeden mąż powtarzają, że ryby są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Wśród tych kręgowców na specjalną uwagę zasługuje łosoś. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które przynoszą nam wiele korzyści. Zmniejszają ryzyko zawałów serca, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Badania stwierdziły także, że mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.