2010.10.20// I. Rupa
Cointreau to delikatny likier typu Triple Sec o smaku pomarańczy. Alkohol ten cieszy się wielkim zainteresowaniem zwłaszcza wśród kobiet – zapewnia im niepowtarzalne wariacje smakowe, lecz coraz częściej sięgają po niego także panowie. Likier z cytrusów ma kolor bezbarwny, a zawarty w nim alkohol to 40%.
Do produkcji Cointreau używa się wysuszonych, zielono-brązowych i czerwono-pomarańczowych skórek pomarańczy, które przechowywane są w specjalnych koszach. Następnie skórki owoców poddawane są obróbce, potem są one destylowane w miedzianych kadziach, by dzięki temu zabiegowi wydobyć z nich wspaniały, łagodno-gorzki smak.
Cointreau, tak jak inne alkohole z rodziny likierów możemy pić solo, albo mieszać z innymi składnikami. Wiele osób twierdzi, że jest on mocny, dlatego piją go z lodem lub wodą mineralną czy też sokiem – zależy od gustu każdego z nas.