2012.02.09// D. Kwiecień
Chociaż rozrywkowy i kochający życie mężczyzna zawsze znajdzie odpowiedni czas na zabawę, to karnawałowy okres szczególnie sprzyja wspaniałym imprezom. Jeśli to my postanowiliśmy wcielić się w rolę organizatorów, to w żadnym wypadku nie powinniśmy pozostawić gości samym sobie. Zamiast tego zdecydowanie lepiej jest pokazać się jako znakomici gospodarze i oczarować znajomych naszymi barmańskimi zdolnościami.
Jednak same zręczne dłonie tutaj nie wystarczą. Potrzebna będzie również odpowiednia wiedza i wyposażenie. Po pierwsze musimy zadbać o alkohol najlepszej jakości. To od niego zależy jak będziemy czuli się następnego dnia. Jeśli do produkcji alkoholu wykorzystano surowce najwyższej jakości i podczas destylacji pozbyto się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, to skutki dnia wczorajszego powinny być łatwe do przeżycia.
Ważnym jest również, by pamiętać, że drinków nie możemy serwować w byle czym. Najładniejszy wygląd zapewnią nam kieliszki koktajlowe. Trunki powinno się w nich podawać bez rurki czy lodu. Używając do ozdoby jedynie subtelnej dekoracji, np. w postaci skórki z cytrusa, gałązki mięty czy kawałka jabłka, zapewnimy sobie klasyczny i cieszący oko wygląd.
Skoro wiemy już czym zapełnić nasz barek i jak podać trunki, warto poznać kilka prostych, ale bardzo dobrych przepisów.
Absolut Porzeczkowy - 40 ml ABSOLUT KURANT
- 120 ml soku z czarnej porzeczki
- cząstka cytryny
Absolut Grejpfrutowy - 40 ml ABSOLUT RUBY RED
- 120 ml soku grejpfrutowego
- cząstka limonki
Absolut Cytrynowy - 40 ml ABSOLUT CITRON
- 120 ml toniku
- cząstka cytryny
Absolut Gruszkowy - 40 ml Absolut Pears
- 120 ml napoju typu sprite lub 7 Up
- cząstka limonki
Czasem jednak, wraz z wypijanym alkoholem, nasza pamięć może nas zacząć zawodzić. Co więc zrobić, by goście mieli wrażenie, że mamy wszystko pod kontrolą? Najlepiej wyposażyć swój smartfon w darmową aplikację DRINKSPIRATION. Znajduje się tam aż 400 ilustrowanych przepisów, które możemy przeglądać np. pod kątem tego co mamy pod ręką.