2013.01.17// J. Grygiel
Za oknem zima w pełni. Niskie temperatury, mróz, śnieg. Aura zachęca raczej do siedzenia w domu, niż wychodzenia na zewnątrz. Kiedy wracamy zmęczeni z pracy i mam ochotę na szklaneczkę czegoś mocniejszego, dobrym pomysłem może być pomysłowy drink, który szybko i przyjemnie nas rozgrzeje. Grzane wino czy piwo, z dodatkiem miodu i goździków to już klasyka. Zachęcamy do wypróbowania czegoś bardziej wyszukanego.
Kawa z tequilą Cóż rozgrzeje nas bardziej, niż pochodząca ze słonecznego Meksyku wódka, produkowana z agawy i znana od czasów Azteków – tequila? W dodatku, w tym smacznym połączeniu z kawą, pobudzi nasze szare komórki do działania i szybko postawi nas na nogi.
Potrzebne będą:
- 20 ml tequili
- 20 ml likieru kawowego Kahlua
- filiżanka mocnej kawy
- bita śmietana
- cynamon
Przygotowanie:
Do kieliszka z uszkiem do wódki należy wlać tequile i likier i całość zalać gorącą kawą. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i posypujemy cynamonem.
Malinowa herbata z wódką Sok z malin jest bardzo skutecznym napojem, stosowanym przeciw przeziębieniu czy grypie. Jest bogaty kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy, salicylowy), związki śluzowe, pektyny, związki żelaza i miedzi oraz witaminy: C, A, K i PP. Idealny dodatek do zimowego drinka!
Składniki:
- 40 ml wódki
- 40 ml syropu malinowego
- sok z połowy cytryny
- 150 ml czarnej herbaty
Przygotowanie:
Przygotowanie tego drinka jest bardzo proste. Do szklanki z herbatą wlewamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Glogg Glogg to nazwa bardzo smacznego i aromatycznego grzanego wina, z dodatkiem migdałów i przypraw korzennych. Wywodzi się ze Szwecji, gdzie jest tradycyjnym napojem przyrządzanym na Boże Narodzenie. Idealny przepis na romantyczne wieczory z partnerką.
Składniki:
- butelka czerwonego wina
- brandy (około 200-300 ml)
- kilka łyżek cukru (w zależności od preferencji)
- goździki
- mały kawałek imbiru
- rodzynki
- migdały
- kardamon
- cynamon (2-3 laseczki)
- skórki pomarańczy (mniej więcej z połowy owocu, najlepiej ususzone)
Przygotowanie:
Przez około 30 minut gotujemy 2 litry wody, aż do zagotowania. Następnie dodajemy do garnka przyprawy – cynamon, skórki pomarańczy, goździki, kardamon oraz pokrojony uprzednio imbir. Całość gotujemy kolejne pół godziny, a następnie przelewamy przez sitko do innego garnka. Teraz należy zmieszać wywar z cukrem oraz winem i dodać brandy (lub wódkę) wedle uznania. Całość podgrzewamy, uważając, aby się nie zagotowała, dodając w trakcie rodzynki i migdały. Pijemy gorące, w niewielkich kubkach.
Evening nectar Połączenie miodu, cytryny, pomarańczy i alkoholu rozgrzeje każdego. Jednym ze składników „wieczornego nektaru” jest wódka Grey Goose o smaku pomarańczowym, którą można zastąpić zwykłą „czystą”, ale polecamy spróbować oryginalnej receptury.
Składniki:
- 40 ml wódki Grey Goose L'Orange
- 20 ml brandy pomarańczowej
- 20 ml miodu
- wrzątek
- 20 ml soku z cytryn
- 20 ml soku z pomarańczy
- szczypta anyżku
Przygotowanie
Miód z wodą mieszamy (preferowanie w shakerze) do uzyskania jednolitego płynu. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Całość, po przelaniu do szklanki, wieńczymy anyżkiem.
Winter HillInteresujący drink, będący słodko-gorzką mieszanką, która przypadnie do gustu każdemu, nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi.
Składniki:
- 2 kawałki mandarynki
- 2 ćwiartki cytryny
- 60 ml bourbonu
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- plasterek cytryny
- wrzątek
Przygotowanie:
Kawałki mandarynki i ćwiartki cytryny wyciskamy do shakera. Następnie dodajemy bourbon, likier, czekoladę oraz lód i mieszamy. Dopełniamy wrzątkiem, przelewamy do szklanki i ozdabiamy plastrem cytryny.
Gdy zapada zmrok, za oknami wirują płatki śniegu, a my po kolejnym dniu odprężamy się w zaciszu swoich czterech ścian, dobry, rozgrzewający drink będzie iskierką błogości. Gdy słodkie ciepło rozejdzie się w naszym ciele, poczujemy przyjemne wytchnienie. Do tego dobry film, partnerka przy boku – czyż nie brzmi to jak udany scenariusz na wieczór?