2010.10.02// I. Rupa
Szampan to wino musujące znane na całym świecie, kojarzone przeważnie z luksusem i wielkim świętowaniem. Najczęściej trunek ten pijemy w Sylwestra – witamy nim nowy rok.
Szampan wytwarzany jest bez sztucznego dodawania dwutlenku węgla, podczas całkowicie naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Więc jak poprawnie powinniśmy go nalewać?
Badania dowodzą, że trunek ten najlepiej smakuje wtedy, kiedy lany jest po ściance kieliszka, a to ze względu na dwutlenek węgla, który odpowiedzialny jest za smak i zapach.
Naukowcy z Uniwersytetu w Reims w regionie Szampanii, ustalili że ten delikatny trunek pionowo wlewany do kieliszków traci bąbelki i w ten sposób trunek traci większość swoich walorów smakowych i zapachowych. Alkohol ten, tak jak piwo najlepiej smakuje schłodzony do temperatury od 6 do 8 stopni Celsjusza.