2010.07.11// I. Rupa
Wiele osób ma w dzisiejszych czasach problemy z trawieniem. Jedni umiejętnie sobie z nimi radzą, drudzy męczą się, stosując wymagające diety czy zażywając apteczne specyfiki. Czas na domowe sposoby!
Jeśli chcemy usprawnić procesy trawienne w naszym organizmie możemy spróbować kilku naturalnych, a zarazem zdrowych sposobów. Niektóre warzywa, owoce, nasiona i przyprawy przyspieszają wydzielanie enzymów trawiennych, więc tym samym przyczyniają się one do poprawy trawienia.
Problemy trawienne...
...to problem...
...bardzo wielu osób
Ocet jabłkowyDzięki zawartości wielu składników mineralnych i pektyny korzystnie wpływa na nasze trawienie. Przyspiesza je, pobudzając sekrecję soku żołądkowego i żółci. Można używać go jako przyprawy do sałatek lub pić jego roztwór wodny – dwie łyżeczki octu na szklankę wody.
Gorzka czarna herbataZwykła herbata także ma właściwości pobudzające i to nie tylko na układ pokarmowy. Zawarta w niej teina, która stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki taninie z kolei, możliwe jest złagodzenie biegunek.
Ocet jabłkowy...
...powinniśmy dodawać...
...do sałatek
Napary ziołowe i przyprawyDla trawienia ogromne znaczenie mają następujące zioła i przyprawy:
- mięta pieprzowa – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia też ruchy jelit, działa wiatropędnie
- ziele dziurawca – wspomaga tworzenie się żółci, a także jej uwalnianie
- melisa – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, „uspokaja” jelita
- mniszek lekarski – wspomaga pracę wątroby i detoksykację organizmu
- wodny wyciąg z aloesu – zwiększa wytwarzanie żółci, ale działa silnie przeczyszczająco
- werbena lekarska – ma m.in. działanie żółciopędne
- rumianek – pobudza wydzielanie żółci oraz zapobiega nadmiernym procesom fermentacyjnym w jelitach
- pieprz czarny – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza wzdęcia i poprawia apetyt
- chili – dzięki kapsaicynie stymuluje wydzielanie śliny, soków żołądkowych, a także przyspiesza przemianę materii, wspomagając spalanie kalorii
- cynamon – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, reguluje też gospodarkę węglowodanową
- imbir – stymuluje sekrecję soków żołądkowych i żółci, przyspiesza detoksykację organizmu
- anyż – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza niestrawność i wzdęcia
- bazylia – rozluźnia jelita i sprzyja większemu wytwarzaniu soków żołądkowych
- cząber – łagodzi problemy jelitowe, a także wzmaga wydzielanie w żołądku, ma też właściwości przeciwrobacze (może być niezłym zamiennikiem pieprzu)
- tymianek – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi spastyczność układu pokarmowego
- oregano – łagodzi wzdęcia
- estragon – ma działanie żółciopędne, usprawnia wydzielanie w żołądku
- kminek – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi skurcze w obrębie jelit
- kmin rzymski – pobudza wydzielanie w żołądku
- kolendra i pietruszka – pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego
- koper włoski i koperek – stymuluje wydzielanie w żołądku i pęcherzyku żółciowym, łagodzi też wzdęcia
Ciepły okładGdy przesadzimy z rozmiarem i jakością posiłku, a później nasz brzuch cierpi, można wykonać sobie ciepły okład np. z ręcznika zanurzonego w gorącej wodzie i wyciśniętego lub termoforu - woda wlana do termoforu powinna mieć około 60-70°C - wypełniamy go w 2/3 objętości, pamiętając o dokręceniu korka i owinięciu termoforu w bawełnianą tkaninę). Okład z ręcznika lub termofor umieszczamy na brzuchu po prawej stronie na 15-20 minut.
Czarna herbata...
...ma pobudzające...
...właściwości
Zioła i przyprawy...
...przyspieszają...
...trawienie
Gorący okład...
...poprawi nasze...
...samopoczucie