2012.11.10// D. Kwiecień
Niestety często dietę kojarzymy tylko z osobami, które mają problemy z nadwagą. Tymczasem odpowiednio dobrany jadłospis jest ważną rzeczą dla każdego człowieka, bo pozwala nam cieszyć się zdrowiem i pełnią energii. Wcale nie trzeba jednak przestrzegać ścisłej rozpiski i planować posiłki na kilka dni naprzód. Wystarczy po prostu włączyć do naszego menu kilka produktów, które nie tylko dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, ale także będą atrakcyjne dla kubków smakowych.
Zamiast marzyć o niebieskich migdałach, lepiej jest sięgnąć po te naturalne. Są one znane ze swoich właściwości zapobiegających nowotworom oraz wpływających korzystnie na serce. Migdały są bogate w żelazo, wapń, witaminę E i wiele innych, ważnych składników odżywczych. Ponadto zawierają zdrowy tłuszcz, którym nie musimy się martwić!
Przeczytaj także: Seks-dieta - z czym to się je? »Jeśli lubisz zacząć dzień od jajecznicy, to możesz być z siebie dumny, bo dostarczasz swojemu organizmowi super-produkt! Jajka są magazynem pełnym białka, witaminy A oraz E, a także choliny, która jest niezwykle istotna dla funkcjonowania systemu nerwowego. Spożywając je możemy być pewni, że nasz organizm otrzyma odpowiednią ilość potrzebnych mu składników. Nie zapominajmy również o tym, że jajka można przyrządzać na bardzo wiele sposobów, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi!
Pozostańmy jeszcze przez chwilę przy nabiale. Otóż czasem zamiast jajek dobrze jest zjeść jogurt. Ten produkt mleczny okazuje się być doskonałym źródłem wapnia, białka i probiotyków (przyjaznych bakterii). To jednak nie wszystko! W jogurtach zawarta jest także witamina D, której jedną z funkcji jest pomaganie organizmowi we wchłanianiu wapnia, co jest dobre dla naszych kości. Ponadto regularne spożywanie jogurtu sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu!
Przeczytaj także: Rozpal w piecu swojego metabolizmu »W swoim jadłospisie warto również umieścić brokuły. To zielone warzywa zawiera w sobie szereg składników odżywczych, z których może korzystać nasz organizm. Co konkretnie w nich znajdziemy? Otóż brokuł zawiera między innymi witaminę C, K oraz potas. To pomaga nie tylko w regulacji ciśnienia krwi, ale wzmacnia również nasz system odpornościowy. Lekarze zalecają spożywać brokuły również kobietom w ciąży, by dostarczać w ten sposób organizmowi wapń i żelazo.
Na koniec pozostaje nam fasola. To warzywo jest doskonałym źródłem błonnika, magnezu, białka, żelaza, cynku, potasu i przeciwutleniaczy. Prawda, że ta lista wygląda imponująco? Dostarczając naszemu organizmowi tylu składników, możemy być pewni, że będzie on funkcjonował lepiej. Jedną z zalet spożywania fasoli jest poprawa stanu układu pokarmowego i regulacja poziomu cholesterolu.