2010.08.18// D. Pęgiel
Ryzyko niewydolności serca można zmniejszyć o jedną trzecią. Warunek? Regularne, ale umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady.
Regularne, umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko niewydolności serca – nawet o 1/3! Tak przynajmniej wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie, którzy przez 9 lat obserwowali stan zdrowia blisko 32 tys. szwedzkich kobiet w wieku od 48 do 83 lat.
Zbawienny wpływ czekolady na serce człowieka
Jak się okazuje, „zajadanie” się 60g czekolady tygodniowo zmniejsza ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu niewydolności serca o 32%. Z drugiej strony – kobieta wchłaniająca czekoladę codziennie nie będzie zdrowsza od tej, która po czekoladę nie sięga w ogóle. Wręcz przeciwnie – może doprowadzić do nadwagi i otyłości, co z kolei zwiększa ryzyko zawału.
Głównym warunkiem zdrowotnych korzyści czekolady jest jej odpowiednia zawartość kakao – ok. 30% w suchej w masie. Kakao jest bowiem bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i - jak wykazały wcześniejsze badania - obniżają ciśnienie krwi.