2010.08.25// I. Rupa
Tequila Jose Cuervo Clásico to jedna z najpopularniejszych alkoholi tego typu w Polsce. Jest ona blendem tequili dojrzewających w dębowych beczkach z młodymi „srebrnymi” tequilami.
Zwykle pijana jest w postaci Margarity zmrożonej lub na kostkach lodu. Pół roku w beczkach z dębu amerykańskiego spędza Cuervo Especial, dzięki temu zyskuje kolor podobny do słomy.
Jose Cuervo Clásico
Delikatne dębowe nuty przebijają się w aromacie przez trawiasto - agawową słodycz. To co czuć w nosie zostaje potwierdzone również w smaku tequili.
Ponad rok w wypalanych beczkach leżakuje Cuervo Black (a?ejo), która dzięki temu staje się łagodniejsza, ale jednocześnie zyskuje bardziej dojrzały smak.
„Beczkowość” tequili doskonale czuć zarówno w jej aromacie (wypalany dąb, cynamon, kakao, kawa), jak i w smaku, w którym – obok słodyczy – dominują nuty dębowe.