Sangria jest jednym z najpopularniejszych napojów w Hiszpanii ale serwuje się ją także w niektórych rejonach Portugalii i Meksyku. Pomimo, że występuje na świecie w setkach wersji, sangrię zawsze sporządza się z czerwonego wina i owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy. Często rozcieńcza się ją wodą sodową i wzmacnia likierem lub innym destylatem (np. brandy).
Sangria to jeden...
...z najpopularniejszych napojów...
...w Hiszpanii, Portugalii i Meksyku
Historia tego napoju jest nieznana. Pewne jest jedynie to, że sangrię wymyślili Hiszpanie oraz że napój ten był znany w XVIII wieku również na Karaibach. Przypuszcza się, że przepis na sangrię przywieźli do ojczyzny hiszpańscy koloniści. Sangria była sporządzana na bazie czerwonego wina z dodatkiem soków owocowych, cukru, gałki muszkatołowej i była doskonałym orzeźwiającym napojem w krajach o ciepłym klimacie.
Sangria...
...sporządzana jest...
...na bazie czerwonego wina i cytrusów
W samej Hiszpanii istnieje co najmniej kilka rodzajów sangrii. Na południu kraju przyrządza się z brzoskwiń i nektarynek popularną sangrię o nazwie zurra. Na północy, w regionie Oviedo, wyrabia się sidra sangria, która stanowi połączenie tradycyjnego trunku Hiszpanii z francuskim cydrem. Natomiast w Katalonii sangrię miesza się z Cavą. Oprócz zwykłej sangrii Hiszpanie piją też sangria blanco, robioną na bazie białego wina. Ich wspólną cechą jest obowiązkowa niska temperatura serwowania, dlatego zawsze podaje się ją z lodem.