Lifestyle   »   Męskie używki   »   Jak rozróżniać aromaty whisky?

Męskie używki

rss

Jak rozróżniać aromaty whisky?

2021.06.14//  P. Potocki

Degustacja whisky to w dużej mierze – a może i przede wszystkim – zachwyt nad jej właściwościami aromatycznymi. Rozpoznawanie poszczególnych nut i tworzenie opisu bukietu whisky jest jednak zadaniem wymagającym nie tylko czułego nosa, lecz także wprawy i wiedzy. Wiedzy, którą pragniemy podzielić się z czytelnikami w dzisiejszym artykule. Zachęcamy do lektury wszystkich tych, którzy chcą stać się ekspertami w rozróżnianiu aromatów whisky!

 


Bukiet whisky – od czego zależy jego budowa?
Zapach, którym możemy cieszyć się w trakcie degustacji, zawdzięczamy składnikom whisky – zbożu, drożdżom i wodzie, a także właściwościom beczek, w których trunek jest leżakowany. Jeśli chcielibyśmy posłużyć się bardziej fachową terminologią, rodem z lekcji chemii, musielibyśmy zaznaczyć, że bukiet whisky kształtują estry, fenole, laktony i aldehydy. Jako że produkcja trunku jest procesem trwającym przez wiele lat i zależnym od szeregu zmiennych (znaczenie ma nie tylko skład whisky), każdy otrzymana partia specjału może wyróżniać się własnymi, niepowtarzalnymi właściwościami.

Jak zidentyfikować zapach whisky?

Jak już zaznaczyliśmy, degustator pragnący scharakteryzować bukiet whisky, powinien wyróżniać się nie tylko czułym węchem, lecz także wiedzą i doświadczeniem. W pierwszej kolejności musi być on bowiem w stanie rozpoznać podstawowe aromaty trunku, takie jak zboże, nuty roślinne czy mineralne. To bowiem zapachy, z którymi najczęściej spotkamy się na początku degustacji whisky. No dobrze, ale kiedy degustujący będzie w stanie je rozpoznać? Otóż wyłącznie wtedy, gdy miał z nimi bliski kontakt w różnych okolicznościach życiowych. – Niezbędne może okazać się zatem wykształcenie pamięci sensorycznej, w tym przypadku oczywiście pamięci węchowej – tłumaczy sommelier portalu Winnicalidla.pl. – Po udanej identyfikacji głównych aromatów możemy przejść do niuansów. Tu sprawa okazuje się nieco trudniejsza, bowiem w grę wchodzą m.in. takie nuty jak jabłko, miód, wanilia, karmel czy kawa. Ważne jednak, abyśmy nie zrażali się w razie trudności z nazwaniem poszczególnych akcentów. Starajmy się czerpać radość z każdego etapu degustacji whisky, nawet wtedy, gdy nie do końca wiemy, który z zapachów właśnie rozpieszcza nasze nozdrza – przypomina ekspert.

Degustacja whisky przez profesjonalistów – w jaki sposób rozpoznają akcenty?

Oczywiście Master Blenderzy czy pracownicy renomowanych gorzelni mają olbrzymie doświadczenie w degustacji poszczególnych odmian trunków oraz wyjątkowo rozwinięte zmysły węchu i smaku. To pozwala im umiejętnie opisywać zapachy whisky. Warto jednak wiedzieć, że oprócz nabytego doświadczenia w pracy pomagają im specjalne zestawy treningowe zawierające aromaty whisky. Mogą one odgrywać szczególnie istotną rolę w rozwijaniu umiejętności sensorycznych adeptów oraz nabywaniu przez nich niezbędnych kompetencji w zakresie identyfikacji poszczególnych akcentów.

Poznaj zapach i smak whisky dzięki odpowiedniej degustacji

Kluczem do właściwego zaznajomienia się z bukietem danego trunku jest sztuka degustacji whisky (lub degustacji whiskey, gdy mowa o trunku z Irlandii lub Ameryki). Aby nacieszyć się złożonym zapachem specjału, powinniśmy zacząć wąchać porcję trunku z daleka, powoli zbliżając kieliszek lub szklankę w stronę nosa, wykonując początkowo stosunkowo płytkie wdechy, które możemy z czasem pogłębiać. Wielu degustatorów – także ze Szkocji – aby ułatwić rozchodzenie się zapachów whisky, miesza ją z niewielką ilością wody. Wyczuciem i cierpliwością musimy odznaczać się również w dalszej fazie degustacji specjału, czyli poznając smak whisky. Zgodnie z prawidłami sztuki powinniśmy kosztować ją małymi łyczkami, dokładnie rozprowadzając każdą jej kroplę po wnętrzu jamy ustnej.

Sztuka precyzyjnego rozróżniania aromatów whisky wymaga więc praktyki, wyostrzonych zmysłów i otwartości na nowe doznania. A także wytrwałości, ponieważ podczas naszej przygody wielokrotnie spotkamy się z barierą, która uniemożliwi nam trafne zidentyfikowanie poszczególnych niuansów. W tej dziedzinie jednakże – jak w każdej innej – trening czyni mistrza! Wyśmienitą whisky do degustacji, a także inne mocne alkohole, takie jak wódka, rum czy tequila, poznasz i zarezerwujesz dzięki Winnicy Lidla.
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea

Źródło: Zdjęcie: stock.adobe.com Autor: barmalini


Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Jak rozróżniać aromaty whisky?
 / 
Komentarze do: Jak rozróżniać aromaty whisky?
Pedro pisze:

Najbardziej mnie boli, gdy ktoś zamawia dobrą whisky a potem dolewa coli :)) Niestety dosyć częsty obrazek.

Newsletter

Newsletter

W dziale Extreme

  • Po zeszłorocznym sukcesie, ASICS wprowadza na rynek nowy, ulepszony NOVABLAST 2 z jeszcze lepszą...

W dziale Gry

W dziale High-Tech

  • Korzystanie ze smartfona to już od dawna nieodłączny element naszego życia. W obecnych czasach...

W dziale Motoryzacja

W dziale Kultura

W dziale Sport

W dziale Biznes, Finanse, Prawo



Do góry  //  Lifestyle   »   Męskie używki   »   Jak rozróżniać aromaty whisky?