2010.08.23// I. Rupa
Dewar’s White Label to szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji - double aged - sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”.
Twórca marki Dewar’s jest John Dewar, który rozpoczął swą działalność w 1846 roku, w Perth. Zaczynał od skupowania destylatów, był jednym z pierwszych producentów whisky, który oferował butelkowany produkt. To w dużej mierze przyczyniło się do wielkiego sukcesu firmy.
Dewar's White Label...
...to szkocka whisky...
...typu blended
W 1883 roku Dewarowie zostali dostawcami whisky na dwór królowej Wiktorii, a od 1902 roku firma Dewar oficjalnie zaopatruje rodzinę królewską w ten wytworny trunek. Do wytwarzania tego szlachetnego trunku - whisky Dewar’s nie stosuje się komputeryzacji, lecz wykorzystywane są alembiki o bardzo szerokich szyjkach.
Dewar's White Label
Aromat Dewar’s White Label balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo - miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu.
Dewar's White Label