2010.07.30// I. Rupa
Dobroczynne właściwości dzikiej róży znane są od dawna. Te dojrzewające jesienią owoce warto zasuszyć, zamrozić bądź wykorzystać do przetworów ponieważ są one kopalnią witamin i składników mineralnych.
Stanowią one wielkie źródło witaminy C, która chroni nasz organizm przez chorobami i infekcjami. Witamina ta ma też zbawienny wpływ na skórę: wygładza drobne zmarszczki i wyrównuje przebarwienia.
Dzika róża...
...to kopalnia...
...witamin
Dzięki obecności witaminy C, owoce dzikiej róży działają wzmacniająco i zapobiegają kruchości naczyń krwionośnych. Pomagają zregenerować nasz organizm w chorobach przeziębieniowych i zakaźnych.
W owocach dzikiej róży obecne są niewielkie ilości witamin z grupy B, tiaminy, ryboflawiny oraz witaminy E, K i P, sole wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i potasu.
Owoce tej rośliny...
...to źródło silnych...
...przeciwutleniaczy
Owoce dzikiej róży są też źródłem przeciwutleniaczy, które działają rozkurczowo, żółciopędnie i pomagają przy dolegliwościach układu moczowego, kamicy nerkowej i żółciowej.
Spożywanie owoców...
...z dzikiej róży...
...zalecane jest palaczom