Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Chipsy - dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Forma i zdrowie

rss

Chipsy - dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

2013.12.15//  D. Jędrzejewska
Chipsy to podstawowy gość na imprezowych stołach Polaków. To jedna z tych smakowitych przekąsek, które mają zająć ręce, wypełnić żołądek i doskonale zgrać się z piwem. Amatorzy chipsów konsumują je o wiele częściej niż podczas imprez. Ziemniaczana przekąska towarzyszy im także przed telewizorem czy przed komputerem jako towarzysz dnia powszedniego i powszedniego wieczoru. Łatwo chipsami się najeść, a gdy zaczniemy już sięgać do paczki, trudno nam przerwać radosną konsumpcję. Mimo że każdy wie, że chipsy są niezdrowe, wielu z nas nic sobie z tego ostrzeżenia nie robi. I choć jedna paczka nie jest w stanie zaszkodzić naszemu zdrowiu, to regularne ich spożywanie może okazać się bardzo kłopotliwe.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Według historii chipsy powstały przez przypadek. Miało to miejsce w pewnej amerykańskiej restauracji, gdzie kucharz George Crum, zdenerwowany na jednego z kleintów kręcących nosem na grubość pokrojonych ziemniaków, postanowił z czystej złośliwości pokroić je tak cienko, żeby były niemalże przezroczyste. Ku zaskoczeniu szefa kuchni, klientowi bardzo smakował ten wówczas dość osobliwy posiłek, dlatego postanowił na stałe wprowadzić go do swojego menu. Zdarzenie to podobno miało miejsce w 1953 roku, ale mówi się, że jest ono wyłącznie daleką od rzeczywistości legendą. Pierwszy przepis na chipsy został bowiem wydrukowany w książce kucharskiej już w roku 1932. Od tamtej pory przekąska ta przeszła długą drogę – dzisiaj trudno zliczyć smaki i rodzaje chipsów trafiających na sklepowe półki, a i grupa ich producentów jest dość liczna.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Historia chipsów sugeruje, że cienkie, ziemniaczane plasterki nie powinny być niezdrowe. Wszak poczciwy kartofel nie jest w stanie nam zaszkodzić, a to przecież główny składnik chipsów. No i owszem, gdyby wyłącznie ziemniaki wchodziłyby w ich skład, nie moglibyśmy im niczego zarzucić. Tyle że wraz z ziemniakami dostajemy w chipsach całą masę innych dodatków, które raczej nie lubią się z naszym zdrowiem. Jakich?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Ziemniaki
Zacznijmy od tego, co dobre, chociaż… nie zawsze jest tym, czym nam się wydaje. Choć to właśnie kartofle są podstawowym składnikiem chipsów, bywa tak, że to, co otrzymujemy w kolorowej paczce, niewiele ma z nimi wspólnego. Wiele chipsów produkowanych jest bowiem z masy ziemniaczanej, czyli rozdrobnionych, zmielonych w papkę bulw, które formuje się w płatki przypominające plasterki ziemniaka. Kartofle przez długi czas cieszyły się złą sławą – mówiono że potrafią tuczyć, więc najlepiej ich unikać (szczególnie na diecie). To jednak niezupełnie prawda: w 150 gramach ugotowanych ziemniaków znajduje się zaledwie 130 kalorii, ich racjonalna porcja nie jest więc w stanie nam przeszkodzić w odchudzaniu. Dodatkowo ziemniaki zawierają imponującą ilość potasu, a także takie witaminy, jak: magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Całe to dobrodziejstwo trafia do naszego organizmu w ziemniakach w czystej postaci. Dzisiejsze chipsy niestety w niczym nie przypominają zdrowych kartofli.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Akrylamid
Chipsy zawierają już z nazwy nieprzyjemnie brzmiący akrylamid. Co to takiego? To specyficzna substancja, która powstaje w produktach zawierających skrobię (czyli między innymi w ziemniakach), a poddawanych długotrwałemu smażeniu. Zła wiadomość: Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza akrylamid do grupy 2A, czyli substancji, które prawdopodobnie mogą wywoływać raka u ludzi. Prócz chipsów jednym z głównych dostawców cichego zabójcy są także ukochane przez wszystkich frytki. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie produktów zawierających akrylamid grozi miażdżycą, a co za tym idzie – zwiększa prawdopodobieństwo zawału i może wywołać kłopoty z erekcją.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Olej
Każdy konsument choć trochę interesujący się zasadami dobrego żywienia wie, że olej nam nie służy. Tymczasem stanowi on aż jedną czwartą zawartości każdego niewinnego chipsa. Nie wierzysz? To dlaczego po spałaszowaniu paczki masz zawsze tłuste ręce? Warto wspomnieć, że chipsy prócz tego, że są kąpane w niezdrowym dla nas oleju, z reguły jest to olej najniższej jakości. Mimo że czyni nasze chipsy chrupiącymi, jest tak naprawdę szkodliwym tłuszczem utwardzonym i ma fatalny wpływ na nasze zdrowie – skutecznie podnosi poziom złego cholesterolu, przez co może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności. Ma również działanie rakotwórcze.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Sól
Fakt że sól jest niezdrowa, również nie należy do tajemnic. Tymczasem chipsy potrafią być naprawdę słone - ta właściwość jest przecież głównym budulcem ich smaku. Czym natomiast może skończyć się nadmiar soli w diecie? Sól zatrzymuje wodę w organizmie i w ten sposób zapycha tętnice i podwyższa ciśnienie. Jej nadmiar obciąża również nerki i powoduje np. powstawanie uciążliwych kamieni. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g (jedna płaska łyżeczka).
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Aromaty i glutaminian sodu
Zanim zdecydujesz się kupić chipsy, zerknij na tył opakowania i przeczytaj ich skład. Ile obcobrzmiących nazw znajdziesz? Glutaminian monosowy, 5’rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna pszenna, guanyslan disodowy, inozydian disodowy, docodan sodu i być może jeszcze więcej. Zwarzywszy na zasadę, że im szczuplejszy i „normalniej” brzmiący skład na opakowaniu, tym lepszy produkt, chipsy pod tym względem wypadają dość słabo. Najbardziej wypchane szkodliwymi substancjami są chipsy smakowe, czyli na przykład te o smaku boczku czy kurczaka, które zwykle niewiele mają wspólnego zarówno z boczkiem, jak i z kurczakiem.
Wysoka kaloryczność
Chipsy prócz tego, że są niezdrowe, są również wyjątkowo kaloryczne. 100 gramów chipsów może zawierać nawet 600 kalorii, czyli więcej niż dwa kotlety schabowe.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Zważywszy na to, że nie posiadają pozytywnych właściwości odżywczych, a uczucie sytości po ich skonsumowaniu szybko znika, okazują się totalnie bezwartościowe. Stanowią więc tylko chwilę smakowej właściwości z bagażem nieprzyjemnych konsekwencji. Czy zatem warto je jeść?
Co zamiast chipsów?
Skoro więc obwiesiliśmy wszystkie psy na tych niewinnych, cienkich kartoflanych plasterkach, co możemy zaoferować w zamian? Gdzie warto szukać alternatywy? Sklepowe półki oferują nam wiele chrupiących zamienników, zwykle jednak wolimy ich nie dostrzegać, uznając je za mało atrakcyjne smakowo. Tymczasem wystarczy wyrobić sobie nawyk, by nauczyć się je chrupać i wsuwać z przyjemnością, na stałe też wprowadzić je do diety.
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?
Chipsy ? dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Do niskokalorycznych i zdrowych przekąsek zaliczyć można warzywne chrupki, jajka (z umiarem i bez majonezu), jabłka, jogurty z musli (najlepiej przygotowywane samemu), pełnoziarniste krakersy, płatki owsiane, kukurydziane i żytnie. Brzmi okrutnie? Warto spróbować – dla własnego zdrowia i samopoczucia.
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Zwiedzanie okolic jeziora Salton Sea



Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Chipsy - dlaczego tak bardzo ci szkodzą?

Facebook

Alkohole    Dieta    Kosmetyki    Moda    Moda męska    Modelki    Odzież męska    Odżywianie    Party    Perfumy    Pielęgnacja    Podróże    Porady męska moda    Sesje zdjęciowe    Styl życia    Trening    Woda toaletowa    Zdrowie    Zegarki    Ćwiczenia fizyczne   

Newsletter

Newsletter

W dziale High-Tech

W dziale Extreme

W dziale Motoryzacja

W dziale Gry

W dziale Kultura

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

W dziale Sport



Do góry  //  Lifestyle   »   Forma i zdrowie   »   Chipsy - dlaczego tak bardzo ci szkodzą?