2010.09.13// I. Rupa
Chyba każdy z nas doskonale zna witaminę C. „Jedz dużo owoców, bo mają witaminę C” – przypominanie naszej troskliwej mamy. Co zawdzięczamy tej witaminie, że jest ona tak ważna w naszym życiu?
Nie od dziś wiadomo o kilku bardzo ważnych właściwościach witaminy C, do których zaliczamy przede wszystkim:
- sprawne mechanizmy odpornościowe
- działanie przeciwutleniające
- wspomaganie wchłaniania żelaza z pożywienia i preparatów farmaceutycznych
- zwiększanie skuteczności leków stosowanych w zakażeniach układu moczowego i zakwaszanie moczu
- uaktywnianie kwasu foliowego
- obniżanie cholesterolu
- udział w gojeniu ran
- aktywacja wielu enzymów
- regulacja poziomu glikemii
- wspomaganie wydalania alkoholu z organizmu
Codziennie powinniśmy spożywać warzywa i owoce. Jednak musimy wiedzieć, które z nich zawierają najwięcej kwasu askorbinowego. Ważne jest również odpowiednie przetwarzanie tych produktów i ich właściwe przygotowanie. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, ale niestety ginie podczas poddawania jej wysokiej temperaturze - w temperaturze około 70°C.
Najwięcej witaminy C znajdziemy przede wszystkim w: - suszonej dzikiej róży
- czarnej porzeczce
- czerwonej papryce
- brukselce
- zielonej papryce
- kalafiorze i szpinaku
- truskawkach
- kiwi
- cytrynie i pomarańczy
- czerwonej porzeczce
- kapuście kwaszonej
Niedobór witaminy C prowadzi do utracenia odporności. To właśnie wtedy o wiele trudniej goją się nam rany, pogarsza się stan skóry i kości. Mogą także występować problemy z krwawieniem i zaburzenia krzepnięcia. Osłabienie, krwawienia z dziąseł, omdlenia, blade zabarwienie skóry - to też niektóre z objawów niedoboru witaminy.
Owoce i warzywa...
...są źródłem...
...witaminy C